Antònia Mª Cirer Costa
Catedràtica de Ciències Naturals ( des de 1982)
Doctora en Ciències Biològiques (maig de 1987)
Nascuda a Eivissa el 23 de setembre de 1957.
Vaig fer el Batxillerat de Ciències a l’Institut Santa Maria d’Eivissa i la Llicenciatura a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (1975-1980). El treball de fi de carrera (tesina), presentat el 25-març-1981, fou: “Un estudio taxonómico del círculo de razas de la lagartija ibicenca Podarcis pityusensis” amb qualificació d’Excel·lent. Posteriorment publicat pel Consell Insular d’Eivissa i Formentera.
En acabar la llicenciatura vaig aprovar les oposicions de professor agregat de Ciències Naturals amb el número 1 del meu tribunal, però vaig renunciar degut a que simultàniament vaig aprovar la Càtedra de Ciències Naturals, on he exercit professionalment durant 35 anys.
L’ensenyament em permetia seguir amb les tasques d’investigació a l’estiu. Durant molts anys els mesos d’agost, o les vacances de Setmana Santa, els passava a diversos centres d’arreu d’Europa, o explorant illots a les Pitiüses.
Com investigadora vaig ser becària del Instituto Pirenaico de Ecología. CSIC. Jaca, Huesca; del Deutsche Forschungsgemeinschaft, amb estades a Frankfurt, Bonn i Munic; també de l’École pratique des hautes études de Montpellier on es realitzen estudis genètics i electroforètics; al Instituto de óptica Daza de Valdés del CSIC-Madrid, per a mesurar el color de les sargantanes; i al Museu de Zoologia de Barcelona. També vaig accedir als ordinadors del Centre de Càlcul de la Universitat de Barcelona, on es varen computar amb estadística multivariable les dades corporals biomètriques, entre d’altres.
Aquestes tasques de investigació fructificaren en la tesi doctoral “Revisión taxonómica de las subespecies del lacértido Podarcis pityusensis, Boscá, 1883”, presentada a la Universitat de Barcelona el 15-maig-1987 amb la qualificació Cum Laudem. A partir d’aquell moment Eivissa va tenir la primera dona Doctora en Ciències, poc després n’hi hauria d’altres en el mateix camí de la dona científica.
Com a professora de Ciències he preparat a centenars de noies i nois, la majoria per a accedir a estudis de biologia, medicina, infermeria, medi-ambient, veterinària, geologia, etc., amb especial atenció a la seva formació crítica, analítica, científica, investigadora, interrogativa davant l’observació, prepositiva,… característiques necessàries per a portar a terme una bona investigació, i freqüentment molt desenvolupades en les noies que venien a la meva aula.
Simultàniament he publicat diversos llibres (divulgatius, de text, enciclopèdics, científics, atles, etc.) i molts articles a les revistes especialitzades en Ciència. I he participat a diversos congressos Internacionals d’Herpetologia: Jaca (1983), Praga (1985) i Nijmegen (1987).
Durant un temps vaig promoure una editorial (ediciones Vedrà) on es publicaven llibres d’ecologia, entre ells els que vaig traduir de l’anglès: Diversidad Ecológica y su medición d’Anne E. Magurran.I Ecologia: Bases científicas para un nuevo paradigma. d’Eugen P. Odum.
Actualment estic jubilada, però l’activitat segueix apareguen a la meva agenda. He donat conferències a la Universitat Oberta per Majors d’Eivissa, i a altres auditoris per
a divulgar el coneixement científic; som senderista activa i m’agrada fer llargues caminades, conèixer el territori i donar-lo a conèixer, per això ajut a defensar els camins públics d’Eivissa; particip en campanyes per a salvaguardar es medi ambient de ses Pitiüses i sobre tot sa sargantana pitiüsa. I, com no, a promoure una consciència d’igualtat d’oportunitats entre els sexes, i aquí, la dona científica hi té molt a dir en el futur.
Enllaços.
Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.
DIARIO DE IBIZA