Estella Matutes Juan. Hematòloga i investigadora a nivell internacional en el camp de la Hemooncologia i especialment en la investigació de la leucemia limfàtica crònica.

Estella Matutes Juan

Nascuda a Eivissa el 6 de gener de 1950

Batxillerat al Institut de Santa Maria d’ Eivissa ubicat a Dalt Vila els primers dos anys i després a l’ Avinguda Ignasi Wallis

Llicenciatura de Medicina a la Universitat Central de Barcelona- Facultat de Medicina el 1975 amb Premi Extraordinari Final de Carrera

Cursos de doctorat a la Universitat de Barcelona

Resident de Medicina Interna i de Hematologia al Hospital Clínic de Barcelona de 1975 al 1979

A l’Octubre de 1979 amb una beca per recerca de la Fundació March per un any  marxo a Londres al Imperial College i Hammersmith Hospital. L’estada en aquesta Institució es va prolongar durant sis anys amb el suport i aprovació dels meus projectes per la Fundació Anglesa d’Investigació de la Leucèmia (LRF) i pel Consell Mèdic de Investigació Anglès. Durant aquest temps vaig compaginar les meves activitats clíniques amb la recerca i aquesta última seria la base de la meva Tesi Doctoral

PhD (Tesi Doctoral) per la Universitat de Londres defensada el març de 1988.

Títol de Professor de la Universitat de Londres

L’Octubre de 1988 s’inicia una nova etapa per mi ja que començo a treballar a l’Institut de Investigació de Càncer i al seu hospital associat de referència que és el Royal Marsden Hospital on vaig ser Lecturer, Senior Lecturer, Reader i Consultor Hematòleg. Això me va donar l’oportunitat de combinar la investigació amb la clínica, és a dir amb la meva dedicació als malalts ja que no volia perdre aquest contacte humà. Allí vaig tenir també l’oportunitat juntament amb el meu mentor d’establir una unitat de clínica, de diagnòstic i de recerca.  Durant 25 anys en aquest centre m’he dedicat per tant a: 

1- Als malalts intentant aportar tots els meus coneixements derivats de la recerca així com donar-los tota la meua empatia; 

2- Diagnòstic de leucèmies i limfomes que són difícils i en aquest sentit el meu laboratori va ser centre de referència no només a Anglaterra sinó a nivell mundial; 

3- Recerca bàsica i aplicada per avançar en els nostres coneixements de la diversitat de limfomes i leucèmies 

4- Docència tant a residents com a biòlegs de diferents països i que feien estades al meu departament així com divulgant els meus coneixements mitjançant conferències i cursos que he donat a tot arreu del món.

He estat membre actiu de una quinzena de comitès científics anglesos i internacionals, i sóc també en el passat i a l’actualitat una col·laboradora de la OMS (Organització Mundial de la Salut) amb l’àmbit de les leucèmies i els limfomes. He publicat a revistes internacionals mes de 500 articles tots revisats per experts que permetessin la seva publicació i he editat sis llibres. Una d’aquestes publicacions fa referència a un anàlisi d’expressió d’antígens, que permet el diagnòstic de la leucèmia més freqüent, la leucèmia limfàtica crònica, i d’altres leucèmies i limfomes. És un sistema de puntuació anomenat ‘Matutes score’ i que s’ha utilitzat i s’utilitza arreu del món.

No tot va ser treball a Londres. Em vaig enriquir molt de la seva cultura i sobretot la de totes les cultures que portaren els que passaren pel meu departament des de japonesos, xinesos, italians, americans… un llarg etc. El meu departament semblava la ONU.

Ja tocava jubilar-me i com calia vaig tornar a ses meves arrels. Bé, de fet mai les vaig deixar-les, já que no he deixat de venir a Eivissa totes les meues vacances o inclús si tenia un parell de dies lliures. Però no estar vinculada a la medicina se me feia molt àrid i em sentia buida.  Just tres mesos després de tornar a Espanya vaig contactar amb L’Hospital Clínic de Barcelona i em varen fer associada del departament de Hematopatologia  on tinc una col·laboració molt estreta i  puc gaudir de quasi totes les meves activitats com feia abans.

Per últim, no vull deixar de dir quan gratificant va ser per mi que em fessin filla predilecta d’Eivissa. La meva gratitud va a tots els eivissencs per no deixar a ningú.

ENLLAÇOS

ENCICLOPÈDIA D’EIVISSA I FORMENTERA

El Consell otorga la distinció de filla Predilecta de l’illa d’ Eivissa a Estella Matutes Juan

Estella Matutes Juan: “Queremos ir a la raíz del cáncer para cortarla de forma definitiva” Diario de Ibiza

Estella Matutes, René Vuibert, Bartomeu Escandell y Elías Torres, premiados por el Consell. El Periodico de Ibiza

Ir arriba