Neus Giménez Tur. Docent, investigadora i promotora de projectes educatius.

Em dic Neus Giménez i soc nascuda a Eivissa, on vaig viure fins als 18 anys, moment en que vaig sortir de l’illa per anar a estudiar a Barcelona. Des de llavors, han passat 10 anys i encara soc pel món, sense saber encara on és que la vida em portarà, si és que per mi hi haurà un lloc on viure de forma definitiva. Quan he d’explicar qui soc i què faig amb poques paraules em resulta difícil, perquè he fet un bon grapat de coses! Però vaig pas per pas:

Des de ben petita que m’agrada llegir, així que vaig decidir estudiar Humanitats a Barcelona. A tercer de carrera em van donar una beca per estudiar durant uns mesos a Puebla, una ciutat de Mèxic. Allà vaig poder seguir formant-me en el camp del món de les lletres que més m’agrada: la literatura. En tornar a Barcelona vaig presentar el meu Treball de Fi de Màster, anomenat Uns béns compartibles: l’espistolari de Marià Villangómez i Marià Manent, que va ser premiat. No sé si coneixeu en Marià Villangómez, però si us estimau Eivissa, us recoman molt que el llegiu. L’any passat, reprenent la feina que havia fet feia anys, aquest estudi s’ha publicat gràcies a l’editor Miquel Costa i l’Ajuntament d’Eivissa. 

Tot i que la literatura no és ben bé la meva professió, ara estic estudiant un màster especialitzat en literatura, art i pensament, i també estic fent un altre estudi, en aquest cas gràcies a l’Institut d’Estudis Catalans. En aquest cas, es tracta d’una investigació sobre una autora mallorquina que es diu Antònia Vicens i una autora de l’illa de Guadalupe que es diu Maryse Condé. Hi parl, entre d’altres coses, sobre com el fet de ser dona a un espai limitat com és una illa condiciona la manera com escriuen, i sobre la importància de que les dones joves aprenguem dels testimonis de dones més grans que ens han obert camins perquè puguem ser més lliures i empoderades.

La segona cosa que m’agradaria explicar-vos és que soc docent, una professió que m’apassiona. He treballat com a docent i educadora a diversos instituts de Madrid i a una Plataforma Social que hi ha a un barri d’aquesta ciutat anomenat Pan Bendito. És un barri de gent honesta, treballadora i amb problemes socioeconòmics molt durs. Amb els meus alumnes de Formació Professional Bàsica i els meus petits de 1r i 2n de Primària vaig comprendre la urgència de que tothom pugui tenir diverses oportunitats educatives per poder arribar a tenir una vida digna.

Molts d’aquests alumnes eren migrants i i vaig començar a interessar-me per les seves trajectòries i pels problemes d’injustícia social i pobresa dels països dels quals venien. Per això vaig decidir apropar-m’hi una mica més amb un voluntariat a la ciutat de Tegucigalpa, la capital d’Hondures. Van ser uns mesos molt durs, perquè entre altres coses vam viure un toc de queda militar, però també en vaig extreure moltíssims aprenentatges i vaig aprofundir en la necessitat d’escoltar-nos més, de promoure les actituds antiracistes i feministes i, en definitiva, a qüestionar la distribució de la riquesa al món.

Després d’Hondures vaig tornar a Catalunya, i vaig decidir fer un canvi en la meva trajectòria professional: en comptes de tornar a les aules, vaig començar a treballar com a tècnica de projectes, primer a la Fundació Bofill i actualment a la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. Els projectes que porto tenen a veure amb la millora de l’educació i la formació dels docents. Els objectius ben tots els projectes que porto són els mateixos: tots els infants i joves, així com els adults que tornen a estudiar, han de tenir garantida una educació de qualitat, i hem de promoure també que cada cop les desigualtats socials educatives siguin menys.

Ara visc al Montseny, una zona de muntanya de Girona, amb la meva companya i la meva gata, i com a propers passos comparteixo amb vosaltres que tornaré a donar un giravolt a la meva carrera: en ser que pugui, vull tornar a treballar de docent. És el que realment m’agrada i em motiva, tot i que em sembla que haver provat diverses experiències m’ha fet créixer molt, professionalment però també com a persona. 

Articles i links:

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/neusgimeneztur/?originalSubdomain=es

Articles sobre Uns béns compartibles i la recerca sobre Antònia Vicens i Maryse Condé:

https://www.diaridetarragona.com/opinion/Epistolaris-digitals-20201008-0019.html

ttps://www.diariodeibiza.es/opinion/2020/05/02/ara-bens-compartibles/1140278.html

https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/05/19/epistolario-maria-villangomez-manent/1143596.html

Los Premis Sant Jordi 2020 del IEC becan las investigaciones de dos ibicencas

Entrevista a Ràdio Illa Formentera: https://www.ivoox.com/podcast-de-far-a-far_sq_f135001_1.html

Articles sobre els projectes educatius que he coordinat:

https://diarieducacio.cat/transformarleducacio/2020/02/17/limpuls-de-les-escoles-a-temps-complet-a-alemanya/

https://edcamp.educaciodema.cat/ca/blog/contactaxarxadementoria/_n:63/

https://www.editex.es/Publicacion/b25582c3-fb16-4a9b-a9c9-d6360a84416f

Ir arriba