15-0 Dia Internacional de la Dona Rural.

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per les Nacions Unides instauraren el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Ruralva amb la finalitat de visibilitzar la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals d’arreu del món. Les dones rurals suposen més d’un terç de la población mundial i el 43 % de la mà d’obra agrícola a més, garanteixen la seguretat alimentària de les seves poblacions.

A la nostra illa, tenim l’exemple de tres dones que decidiren trencar estereotips i des de llavors el camp s’ha convertit en el seu espai de feina. Aquí us les presentem. Podeu llegir els textos tant en català com en castellà, a més podeu punxar damunt els enllaços que acompanyen les diferents notícies.

Neus Costa.

Text en català.

Veterinària de professió, Neus Costa fa 2 anys que treballa a la granja familiar Es Fornàs, especialitzada en la producció de ous pagesos.
Guanyadora del premi, Sabors d’Eivissa 2022 en la categoria de Sabors de la Terra, per a joves professionals productors.

“Sigui home o dona, que tots persegueixen allò que els faci feliços independentment dels estereotips”, amb aquestes paraules finalitza l’entrevista Neus
al Periódico de Ibiza”.

Text traduït per Cristian Sánchez, Jaume Gonzalez i Iván Marí, alumnes de 3er ESPA.

Text en castellà.

Veterinaria de profesión, Neus Costa hace dos años que trabaja en la granja familiar Es Fornàs, especializada en la producción de huevos camperos.
Ganadora del premio Sabors d’Eivissa 2022 en la categoria de Sabors de la Terra, para jóvenes profesionales productores.


“Se sea hombre o mujer, que todos persigan aquello que les hace feliz,
independientemente de los estereotipos”, con estas palabras finaliza Neus la
entrevista en el Periódico de Ibiza.


https://www.periodicodeibiza.es/pitiusas/ibiza/2022/03/08/1707877/porque-mundo-solo-cosa-hombres.html
https://balearsvadevi.cat/eivissa/sabors-eivissa-premia-restauracio-eivissenca-20934

María Ramón

Text en català

María Ramón , responsable de la Finca Can Toni de Sa Cova en Sant Miquel, va deixar la seva feina a l’hostaleria per a dedicar-se a la ramaderia.
Avui dia, es una de les distribuïdores més importants de l’illa, responsable d’una explotació que va heretar del seu pare i que abasteix de carn a les principals marques de l’illa.
En 2021 va rebre el Premi al Mèrit Ciutadà del Consell en reconeixement de la seva dedicació per recuperar el sector primari i ser símbol de la dona rural.
Text traduït per Javi Rivas, Víctor Caballo i Aramí Centurión alumnes de 3er ESPA.

Text en castellà

María Ramón, responsable de la Finca Can Toni de Sa Cova en Sant Miquel, dejó su trabajo en hostelería para dedicarse a la ganadería.
A día de hoy es una de las distribuidoras más importantes de la isla, responsable de una explotación que heredó de su padre y que abastece de carne a las principales marcas de la isla.
En 2021 recibió el Premio al Mérito Ciudadano del Consell en reconocimiento a su dedicación para recuperar el sector primario y ser símbolo de la mujer rural.

https://cadenaser.com/2022/03/08/mujeres-que-luchan-cada-dia-en-un-mundo-de-hombres/
https://www.diariodeibiza.es/ibiza/2021/05/31/garante-sobrasada-ibicenca-52422488.htm

Neus Costa

Text en català

Neus Costa representa la tercera generació familiar de grangers de Can Soldat, una família que porta des de 1940 conreant i venent els seus productes de quilòmetre zero.
Nominada al premi Sabors d’Eivissa 2022 en la categoria de Sabors de la Terra, per joves professionals productors.

El testimoni de Neus és tot un exemple per les generacions esdevenidores, va deixar de dirigir una sucursal bancària per a sembrar hortalisses. Amb això ha guanyat amb llibertat, satisfacció i creixement personal.

Text traduït per David Costa i Sandra Redondo, alumnes de 3er ESPA.

Text en castellà

Neus Costa representa la tercera generación familiar de granjeros de Can Soldat, una familia que lleva desde 1940 cultivando y vendiendo sus productos de kilómetro cero.Nominada al premio Sabors d’Eivissa 2022 en la categoria de Sabors de la Terra, para jóvenes profesionales productores.

El testimonio de Neus es todo un ejemplo para las generaciones venideras,
dejó de dirigir una sucursal bancaria para sembrar hortalizas. Con ello ha ganado en
libertad, satisfacción y crecimiento personal.

https://www.periodicodeibiza.es/pitiusas/ibiza/2020/10/28/1208995/agricultura-ibiza-tambien-tiene-nombre-mujer.html
https://balearsvadevi.cat/eivissa/sabors-eivissa-premia-restauracio-eivissenca-20934/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir arriba